Skip links

Meet Ilinca, Head of Customer Success #PeopleOfUpswing

Ilinca Andrei s-a alăturat echipei în cel mai neprevăzut an, 2020, un an al schimbărilor majore și noilor începuturi, un lucru care nu poate fi mai pe gustul ei de atât. 

Am stat de vorbă cu Ilinca despre cine este ea, cum a început și a continuat povestea ei la Upswing, ce-i place cel mai mult la munca pe care o face, ce apreciază la echipa pe care o ghidează, ce așteptări ar avea de la un membru nou care s-ar alătura echipei și nu în ultimul rând, la ce lucrează și cu ce se distrează Ilinca atunci când nu e la laptop. 

Cum a intrat Upswing în feed-ul tău și cum a continuat povestea?  

M-am alăturat echipei Upswing în 2020 pe o poziție de Head of Marketing. Într-un context în care, după o perioadă introspecție și într-o perioadă în care am avut șansa să văd marketingul din perspectiva mai multor companii și mai multor industrii (agenție de digital marketing, start up HR – recruitment, big 4 company, aeronautică, mobile affiliate marketing), mi-am dorit să-mi aleg tot ceva din spectrul pe care l-am vizitat și în același timp să mă specializez într-o direcție. 

SEO și Content Marketingul reprezentau nișa pe care o cunoșteam cel mai puțin, așa că mi s-a părut combinația cea mai faină: să am multe lucruri de învățat, dar să pot totodată ca, din rolul de Head of Marketing, să pun în aplicare tot ce am acumulat în experiența anterioară din punct de vedere strategic. 

După 6 luni, direcția strategică și nevoile pe care le-a avut compania m-au determinat să mă implic mai mult în zona de Employer Branding și Recruitment cu scopul de a da o mână de ajutor să întregim și să extindem echipa. Pentru prima dată în experiența mea profesională am simțit că aparțin unei echipe. Și atunci motivația de a contribui la orice inițiativă legată de oameni a venit firesc. Am vrut să transmit „în afară” cât se poate de mult din cultura pe care am găsit-o „înăuntru”. 

După ce am purtat aceste două pălării (Marketing și People Operations) a început povestea mea în Customer Succes, o poveste care nu ar fi avut sens fără persoana care a construit, timp de 8 ani și jumătate, tot ce am avut ocazia să preiau, persoana care s-a dedicat constant departamentului, creșterii oamenilor, închegării unei echipe, cunoscând agenția aproape de la origini până în prezent (no pressure, Ilinca!). Așa că, atunci când am primit propunerea de a prelua acest rol, am fost copleșită. În același timp, încă mi-e foarte puternic impregnat sentimentul pe care l-am avut atunci: I felt seen. Am simțit că Radu (CEO Upswing) a văzut, dincolo de poziție, titluri, experiențe, joburi, skill-urile și ce are nevoie echipa și agenția și ce este cel mai smart lucru de făcut la nivel de business. Mi-a explicat cum se văd lucrurile din unghiul în care le privea el și totul avea sens. N-ai cum să spui nu la asta!

De ce aici și nu în altă parte? 

Am găsit aici mediul în care am reușit să-mi păstrez entuziasmul, un entuziasm despre care toată lumea se aștepta să dispară după o perioadă. Chiar și eu mă așteptam la asta. În schimb trăiesc un honeymoon phase continuu, de la angajare până în prezent, care nu ține de altceva decât de cultura și de oamenii care există în Upwsing. 

Iar apoi, it’s the people, it’s always the people! Am ales să vin aici pentru oameni, deși inițial îmi imaginasem că în următorul meu rol voi avea ocazia să continui să coordonez și o echipă.  Dar toate lucrurile se leagă într-un final pentru că, fără să-mi mai propun neapărat asta, noua oportunitate pe care am primit-o mi-a îndeplinit și această dorință mai veche de-a mea. Și pot să spun că n-am avut niciodată o echipă așa cum e aceasta, în adevăratul sens al cuvântului

Am avut un sentiment pe durata procesului de recrutare că voi avea de-a face cu oameni întregi la cap și la suflet, ceea ce s-a și dovedit apoi. Echilibrul, calmul care pentru mine era aspirațional la momentul respectiv, a fost unul dintre motivele pentru care mi-a fost mai ușor să fac alegerea de a veni aici. În timp s-a construit acest efect și am ajuns să-l asociez pe Radu, managerul meu, cu liniștea care s-a așternut în viața mea. Și, aproape doi ani mai târziu, încă funcționează. (mulțumesc, Radu!)

Știți articolele alea faine pe care le citim în HBR, WSJ, Forbes sau chiar Medium și le share-uim pe unde putem, visând la o schimbare? Mereu mi-au dat speranță astfel de articole și m-am întrebat „Oare o să găsesc și eu vreodată, pe undeva, așa leadership, așa management cum povestesc oamenii ăștia aici? Oare chiar există sau e doar o poveste ruptă dintr-un American dream?”

Uite că am găsit. Am găsit chiar dacă poate nici n-am știut cum să caut. Dar m-am pregătit cum m-am priceput eu mai bine și profesional (pentru că o serie de competențe chiar fac diferența) și personal (pentru că degeaba ești bun dacă nu ai și comportamentele și valorile aliniate) și am găsit o echipă cu oameni echilibrați, care caută progresul, nu perfecțiunea.

Și mai e un lucru, am mai avut o revelație la un moment dat. E primul job full remote de atâta timp și în aceeași măsură este jobul la care mă simt cel mai apropiată de colegii mei. Și nu te aștepți la asta. Și cred că mi-a zis și cineva din echipa mea ceva similar la un moment dat. Te aștepți să fii ca lupul singuratic și găsești că este total opus!

Am invitat-o pe Ilinca să se lase caracterizată de apropiații ei și iată ce-a aflat: 

Prietena cea mai bună: Ar spune că sunt fanul ei numărul 1 (între noi fie vorba și ea e fanul meu numărul 1). Ar mai spune că sunt creativă, reliable (pe care să te poți baza, sprijin, spătar, fizic, moral) și fun (râdem mult).

Prietenă super bună & fostă colegă: ”Ilinca este doza de energie și voie bună de care oricine are nevoie în zilele lucrătoare! Prima persoană pe care vrei s-o vezi la birou în diminețile de luni, cu siguranță. Este o persoană extrem de caldă, gata să sară în ajutor cu cele mai inovative și fun soluții, întotdeauna să facă față provocărilor cu zâmbetul pe bune și o doză de inventivitate și creativitate.” (Irina Enescu)

Managerul: Cred că mai toți managerii pe care i-am avut m-au caracterizat ca fiind independentă și autonomă. Mi-a plăcut ce mi-a zis la un moment dat managerul actual care m-a deschis ca fiind full-stack, lucru care am simțit că-mi onorează diversitatea experiențelor pe care le-am avut de-a lungul anilor. Ce am încercat mereu să fiu este genul de om cu care să nu trebuiască să-ți bați capul și care să se descurce. 

Un coleg din echipă? Ilinca e o colegă pe care mă pot baza oricând. Uneori mi-ar plăcea să mă asculte mai mult, nu să sară cu soluții imediat.

Un membru de familie: Mama spune despre mine că am fost și sunt un copil foarte bun care s-a crescut singur. Iată de unde autonomia și dorința de a nu deranja. 

Ce-ar spune Ilinca mică despre Ilinca mare: Că e foarte mișto și că e cel mai amuzant om mare cu care ar putea să-și petreacă timpul

Ce-ți place cel mai mult la munca pe care o faci zi de zi?

Îmi place să rezolv probleme. „Și nu, noi nu avem probleme, noi avem provocări” (zice Ilinca zâmbind) Îmi place să rezolv orice situație care pune în dificultate un coleg, client, pe noi ca agenție. De ce-mi place partea asta? Pentru că simt că îmi folosesc toate părțile creierului (și emisfera dreaptă și pe cea stângă). Adică e nevoie de creativitate să privești situația din mai multe unghiuri, să fii atent la detalii (atât de ordin analitic și tehnic, cât și de ordin  uman – comportament, emoții). Îmi place că trebuie să sumarizezi și prin asta trebuie să ajungi în esența problemei, ocazie cu care poți să dai deoparte zgomotul și rămâi cu ce contează. De acolo construiești soluția.

Îmi mai place problem solvingul pentru că nu știi niciodată dacă o să poți să rezolvi problema. Îți dai seama de lucrurile pe care nu le știi și ai ocazia perfectă să le înveți și să le înțelegi experimentând. 

Ce apreciezi cel mai mult la echipa ta? 

Faptul că sunt mai deștepți decât mine. În sensul în care ne completăm foarte bine. Experiența lor la nivelul operațional se completează cu experiența și cu viziunea mea din zona de management și strategie la nivelul unei echipe. Îmi place nivelul lor de autonomie și independență. În același timp cerem cu toții ajutor și ne sfătuim și nu pentru că n-am ști ce să facem, ci pentru că ne străduim mereu să privim aceleași situații prin alte lentile.

M-au primit cu brațele și cu mințile deschise. Îmi place că mă pot baza pe ei, că de foarte multe ori au răspunsurile înainte să formulez eu sau clientul întrebarea. Și îmi mai place că mă lasă să-i cunosc și să-i descopăr și să construim împreună planuri de învățare și de carieră care să aibă sens pentru ei

Cum îți imaginezi că va fi viitorul coleg/viitoarea colegă care va face parte din echipă?

Serios fără să ia totul în serios. Smart, our kind of smartness. Curios curios curios. Să aibă o dorință de a descoperi în fiecare zi câte ceva. Să descoperi nevoia clientului, răspunsul la creșteri sau scăderi de vizibilitate, un nou mod în care poți face raportul. Critical thinker – not making assumptions. Și asta se leagă de curiozitate, să-și dorească să schimbe lumea SEO alături de noi pentru clienții noștri. Să-și dorească la fel ca noi să fie 1% better every day

Ce face Ilinca atunci când nu lucrează? 

O, dar ce nu face?! Cel mai mult îmi place să pictez și să creez, însă dorința de a fi productivă bate dorința de a picta. Așa că am ajuns la o soluție, o variantă de mijloc: un hobby monetizabil. Este vorba despre un side business, un ecommerce de care mă ocup, de la crearea produselor, la listarea lor pe site și tot ce presupune procesul de vânzare.

Creez brățări care reprezintă un cuvânt scris în codul morse cu ajutorul mărgelelor de forma liniilor și a punctelor (morsebyilira.ro). Cumva am reușit să înglobez multe din lucrurile care-mi fac plăcere într-un singur obiect, simbolic, care reușește să-i bucure și pe alții. Partea de lucru efectiv, de migală, de îndemânare mă relaxează extraordinar de mult. Faptul că lucrez cu o serie de colecții predefinite de cuvinte mă ajută să mă organizez, să aduc un plus de predictibilitate programului meu și, în felul acesta, mă poate ajuta (aproape) oricine cu partea de management al comenzilor, de la ambalare la expediere. Și apropo de ambalare, acolo îmi pot “face de cap” pe partea artistică, de design, de copywriting. Pe de alta parte, oferind clienților mei și opțiunea de a crea brățări personalizate, cu (aproape) orice cuvânt își doresc, simt că pot contribui la răspândirea de zambete.

Una peste alta, e locul meu de joacă, de învățare, de exprimare și de creștere.  Și, până la urmă, altfel înțelegi un client al agenției atunci când chiar tu îți bați capul cu un ecommerce care, chiar dacă nu e de aceeași dimensiune sau notorietate, are nevoi și provocări similare. 

Îi mulțumim Ilincăi pentru că în primul rând că a spus DA oportunităților noastre și apoi pentru că și-a luat timpul și și-a deschis sufletul să ne povestească cu autenticitate (și umor) despre cultura simțită Upswing, despre drumul parcurs până aici, despre oamenii care o inspiră, dar și pe care îi inspiră în fiecare zi! 

Vrei să fii aproape de noi, urmărește-ne pe paginile de blog și social media dar și cea de jobs în caz că vor mai apărea roluri deschise pe care să te potrivești. Deocamdată mai sunt două deschise, dar nu pentru mult timp! 

La Upswing iubim ceea ce facem și punem toată pasiunea asta în slujba unui super portofoliu de branduri recunoscute. People centricity este una dintre mantrele după care ne ghidăm drept urmare suntem o companie în care cultura și echilibrul work-life nu sunt simple cuvinte scrise pe pereții reali sau virtuali, ci ceea ce clădim în fiecare zi cu grijă infinită alături de oamenii care au ales să construiască și să meargă în aceeași direcție alături de noi.